Przepis na: Hummus

W komentarzach na Facebooku pojawiła się prośba o przepis na hummus. Przedstawiam Wam więc przepis na mój ulubiony sposób wyserwowania tego dania, czyli z pieczoną wątróbką drobiową. Doskonałe na obiad, ale sam hummus można oczywiście zjeśc o każdej porze dnia i nocy.

IMG_20150322_134701

Potrzebujemy:

Na hummus:

  • 1/2 kg suchej ciecierzycy (lub jak nie chce nam się jej przez całą noc moczyć, to 2 puszki już ugotowanej)
  • jakieś 150-200ml pasty sezamowej – tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny – łyżeczka, dwie

1. Jeśli korzystamy z suchej ciecierzycy, to musimy ją przez noc namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odsączyć i gotować nawet do 1 godziny w świeżej wodzie z odrobiną sody spożywczej. Jeśli korzystamy z puszkowanej ciecierzycy, to powinniśmy ją odsączyć i również zagotować, ale krócej. Powinna być miękka, prawie rozpadająca się. Odsączamy ciecierzycę, ale wody póki co nie wylewamy.

2. Ostudzoną ciecierzycę przekładamy do robota kuchennego, dodajemy czosnek, sól, pieprz i paprykę, odrobinę oliwy i soku z cytryny i pastę sezamową (najlepiej nie całą) i zmiksować na gładką masę. Jeżeli jest za gęsty, to można dodać wodę z gotowania ciecierzycy. Opcjonalnie można również dodać trochę kuminu. Hummus powinien być gęsty, ale nie sztywny, niech trochę się „leje”.

3. Jeśli chcemy hummus na ciepło, to otrzymaną masę przekładamy do rondla i chwilę podgrzewamy na wolnym ogniu. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił.

4. Podawać z pitą, zieloną pietruszką, posypany papryką… albo zrobić bardzo szybkie pieczone wątróbki.

Na wątróbki:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek – może być pokrojona na połówki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • mielona kurkuma, kumin, sól, pieprz
  • olej

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

2. Oczyszczoną wątróbkę wkładamy do dużej miski.

3. Cebule kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do wątróbki. Szczypior również kroimy i dodajemy do miski.

4. Doprawiamy solą, pieprzem, około 1/2 łyżeczki kuminu i łyżeczką lub więcej kurkumy, dolewamy trochę oleju i wszystko mieszamy. Całość ma być pokryta kurkumą. Zawsze możemy dosypać więcej.

5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę i wstawiamy do pieca na jakieś 15-20 minut, aż wątróbka będzie gotowa – lekko różowa ale nie krwista (chyba że ktoś lubi mocniej przypieczoną). Najlepiej sprawdzić po jakichś 15 minutach.

Ja najbardziej lubię na głęboki talerz wyłożyć hummus, rozprowadzić po talerzu, a na górę położyć wyjętą z piekarnika wątróbkę z cebulką. Pycha!

Smacznego!

A o innych potrawach kuchni izraelskiej przeczytacie TUTAJ.

Reklamy

8 uwag do wpisu “Przepis na: Hummus

  1. Pingback: Kuchnia izraelska czyli… | Izrael od kuchni

  2. Pingback: Elvis na radarze | Izrael od kuchni

  3. Pingback: Promocje i kredyty po izraelsku, czyli niewiarygodne ale prawdziwe część 2 | Izrael od kuchni

  4. Pingback: Tel Awiw dwa! Do chodzenia i wydawania! | Izrael od kuchni

  5. Pingback: Przepis na: Izraelską szakszukę | Izrael od kuchni

  6. Pingback: Przepis na: Kurczaka w za’atarze | Izrael od kuchni

  7. Pingback: Czerwone Południe | Izrael od kuchni

  8. Pingback: Przepis na: Buraczany hummus | Izrael od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s