Przepis na: świąteczne ciasto miodowe

Nadchodzące święto – Żydowski Nowy Rok – jeśli chodzi o ilość jedzenia można spokojnie porównać z naszymi świętami Bożego Narodzenia. Stoły wprost uginają się od najróżniejszych potraw, wśród których nie może zabraknąć między innymi miodu. Miód ma symbolizować „słodki” Nowy Rok.

Moja tegoroczna kontrybucja do rodzinnego przyjęcia, to sprawdzone już 2 lata temu miodowe ciasto z orzechami. Za pierwszym razem zniknęło błyskawicznie, a było nas ledwo dwóch. W tym roku z pewnością rozejdzie się jeszcze szybciej, bo na kolacji ma być blisko 40 osób!

Ciasto jest bardzo proste i syzbkie w wykonaniu.

Na jedną keksówkę (krótką) potrzebujemy:

  • 290g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 170g miodu
  • 80ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 1/3 – 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i rodzynek (proporcje w zależności od smaku)
  1. Nagrzewamy piekarnik do 170C.
  2. W misce mieszamy mąkę, cukier i cynamon. Dodajemy miód, olej i jajko i mieszamy na gładką masę (można ręcznie, można się wspomóc zdobyczami techniki i użyć miksera – ja całe ciasto robiłem w Thermomixie).
  3. W 1/3 szklanki wrzątku rozpuszczamy kawę i dodajemy sodę. Taką miksturę dolewamy do ciasta i mieszamy.
  4. Do masy dodajemy orzechy i rodzynki i znowu mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy (chyba że korzystamy z silikonowej, to nie trzeba natłuszczać) i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Bliżej końca czasu można sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe w środku.
  6. Wyjmujemy ciasto z blachy i czekamy aż ostygnie.
  7. Teraz czas na najtrudniejszy i najgorszy punkt… ostudzone ciasto owijamy folią aluminiową i odstawiamy w suche i chłodne miejsce (ale nie lodówkę!). NA 7 DNI!!*

* Nie martwcie się, ten punkt można ominąć. Jak ciasto robiłem za pierwszym razem, to pierwszy kawałek zniknął zanim ciasto ostygnęło. Teraz będe je „leżakował” tylko przez 2 dni.

Moje dopier przed chwilą wylądowało w piecu, więc póki co bez zdjęć (ostatnim razem nawet nie zdążyłem…). Będzie słodko, będzie pysznie!

A tak wyglądało ciasto w 2013 roku.

A tak wyglądało ciasto w 2013 roku.


A już jutro – notka o Żydowskim Nowym Roku!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na: świąteczne ciasto miodowe

  1. Pingback: Miód zamiast szampana, dźwięk rogu zamiast fajerwerków | Izrael od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s