Przepis na: Buraczany hummus

Jak inaczej można świętować przypadający na dzisiaj Międzynarodowy Dzień Hummusu, jeśli nie hummusem?

IMG_20150503_122447-01

Hummus na ciepło z orzeszkami pini od Badra Hummus w Rechowocie

Hummus można jeść o każdej porze dnia (i nocy). Można hummus jeść na zimno jako dodatek do warzyw albo „smarowidło” do pieczywa lub jako dodatek do falafeli czy szawarmy. Można hummus też jeść na ciepło, jako danie główne – z odrobiną oliwy i natki pietruszki, albo na bogato – na przykład z duszonymi pieczarkami albo pieczoną wątróbką.

Przepis na klasyczny hummus z dodatkiem mojej ulubionej wątróbki z cebulką już był na blogu – o tutaj. Ale skoro dzisiaj jest święto tej bliskowschodniej potrawy, to można przygotować wersję „odświętną”, niecodzienną. A mianowicie intensywnie różowy, lekki i trochę słodki hummus buraczany. I od razu piszę – w tym hummusie jest hummus, bo „hummus” po hebrajsku to nie tylko nazwa potrawy, ale też jej głównego składnika – ciecierzycy.

No to gotujemy!

IMG_20160507_111512-01

Potrzebujemy:

  • ok 250g suchej ciecierzycy, po namoczeniu powinno być jakieś pół kilograma, lub jak nie chce nam się jej przez całą noc moczyć, to 2 puszki już ugotowanej,
  • 1 dużego buraka, u mnie był surowy, ale można też kupić już ugotowane
  • 4-5 łyżek stołowych pasty sezamowej – tahini,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • oliwę z oliwek,
  • słodka papryka, sól, pieprz

1. Jeśli korzystamy z suchej ciecierzycy, to musimy ją przez noc namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odsączyć i gotować nawet do 1 godziny w świeżej wodzie z odrobiną sody spożywczej. Jeśli korzystamy z puszkowanej ciecierzycy, to powinniśmy ją odsączyć i również zagotować, ale krócej. Powinna być miękka, prawie rozpadająca się. Odsączamy ciecierzycę, ale wody póki co nie wylewamy.

2. Jeśli mamy świeżego buraka, to piekarnik nagrzewamy do 180-200C. Buraka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i zawijamy szczelnie w folię aluminiową*. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę – im większy tym dłużej. Buraka można też ugotować do miękkości. Po ostudzeniu buraka oczywiście obieramy.

3. Odsączoną ciecierzycę, buraka pokrojonego w mniejsze kawałki, czosnek, tahini, sok z cytryny, sól, pieprz i słodką paprykę kuminu wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli hummus będzie za gęsty, to dolewamy odrobinę wody z gotowania ciecierzycy. Próbujemy i doprawiamy do smaku.

I gotowe! Buraczany hummus będzie świetny jako dip do surowych warzyw albo dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. U mnie był doskonałym uzupełnieniem sobotniej szakszuki.

IMG_20160507_120827-01

Smacznego!

Ja ostatnio zacząłem piec buraki zawinięte w folię z kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu, który delikatnie aromatyzuje

Pozostałe przepisy i notki o izraelskim jedzeniu znajdziecie pod tym linkiem.


Facebook || Instagram

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na: Buraczany hummus

  1. Przepis na hummus z wątróbką jest rewelacyjny, (podobnie jak pomysł dodania do szakszuki z sera pleśniowego i szpinaku) ten z burakami zamierzam wypróbować w najbliższym czasie.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s